Selecciona Idioma:   Cercar en aquest blog

diumenge, 18 de novembre del 2012

CIABATTA (XAPATA)



Whole kitchen en la seva Proposta Salada pel mes de novembre ens convida a preparar un clàssic italià "Ciabatta” (Whole kitchen en su Propuesta Salada para el mes de noviembre nos invita a preparar un clásico italiano "Ciabatta” )

La veritat es que al acabar de llegir-ho ja tremolava perquè fer pa és complicat i encara que jo ho faig sovint, sempre és amb la panificadora i això no te merit.
Aquest pa requeria molta paciència i molta traça i no sabia si jo tenia prou tant de la una com de l'altre.

La Ciabatta o Xapata com la coneixem aquí es un pa italià inventat per Arnaldo Cavallar als anys 80. Es un pa molt bo que queda cruixent i amb uns forats característics a la molla.

La massa per fer aquest pa es molt humida la qual cosa fa que sigui difícil de manipular (és molt enganxosa). A més, necessita molt temps de llevat. Així que s'ha de preparar en dos dies.

Després de mirar varies receptes em vaig decidir per la de Richard Bertinet del llibre "Panes, 5 tipos de masa para elaborar 50 tipos de pan".
El resultat no ha estat el que esperava, no van quedar foradets, suposo que es perquè no tinc la traça necessària per amassar però de gust era molt bona i bé, ¡no està malament per ser la primera vegada!

Ingredients:

Masa mare:
175 gr. de farina de fleca
90 ml d'aigua
1 gr de llevat fresc de fleca
                 Pa:
225 gr de farina de fleca
5 gr de llevat fresc de fleca
180 ml d'aigua
25 ml d'oli d'oliva, millor si és verge extra
7 gr de sal
la massa mare que van fer el dia anterior

Preparació:

Primer dia: Preparació de la massa mare.
  • Barrejar en un bol ampli tots els ingredients.
  • Cobrir amb film transparent i deixar fermentar fora de la nevera una hora.
  • Deixar dins la nevera (tapat amb el film), tota la nit. Necessita un mínim de dotze hores, però es pot tenir fins i tot 24 hores. L'única diferència és que agafarà més gust.

Així de llefiscosa es la massa mare
quan es comença
Massa mare ben tapada abans
de ficar a la nevera.

Segon dia: Preparació del pa.
  • Treure de la nevera la massa mare una hora i mitja, perquè agafi temperatura ambient.
  • Passat aquest temps, en un bol gran, barregem la farina amb el llevat esmicolat.
  • Afegim la massa mare, l'aigua, l'oli i la sal i ho remourem molt bé fins que estigui tot ben barrejat.
  • Bolquem la massa sobre la taula sense enfarinar (estarà molt llefiscosa, es normal) i l'amassem fins que estigui flexible i elàstica. Aquí em de tenir molta paciència perquè s'enganxa molt i trigarem una estoneta (En el meu cas, una mitja hora aproximadament). Sobretot no em de posar farina ni sobre la taula ni a la massa.
  • Engreixem el bol net amb una mica d'oli, col·loquem la massa dins en forma de bola, el tapem amb film transparent i el deixem reposar a temperatura ambient unes 2 hores, fins que es vegin bombolles. La meva cuina és freda i va necessitar 3 hores.
  • Enfarinem el taulell de feina amb molta farina, bolquem la massa sense trencar-la.
  • Posem farina per sobre de la bola i la pressionem lleugerament amb els dits fins donar-li forma rectangular.
  • Tallem la massa en dues parts iguals i dobleguem cadascuna d'elles per la meitat en sentit longitudinal i d'un extrem fins al centre i de l'altre extrem fins al centre. Ho deixem reposar 10 minuts.
  • Repetim aquests plecs i el repòs de 10 minuts, 3 cops més.
  • Col·loquem les peces sobre la plata de forn folrada amb paper vegetal. Ho cobrim i deixem reposar 30 minuts més.
  • Passat aquest temps, pre escalfem el forn a 250º amb calor a dalt i a baix amb una safata amb aigua calenta a la part de baix (És molt important posar l'aigua ja calenta, estalviarem temps de pre escalfament del forn).
  • Destape'm les xapates, empolsine'm amb farina i les estirem una mica al llarg.
  • Reduïm la temperatura del forn a 200º i fornegem uns 30 minuts fins que estiguin daurades i al colpejar per baix soni a buit
  • Deixar refredar sobre una reixeta.


Després de 3 hores de repòs. No em vaig recordar de fer foto al
doblegat però aquesta del Foro del pan
us pot ajudar.

Ja preparades per enfornar.

8 comentaris :

  1. Te quedo de lujo.............me encanta hacer pan.........un bico

    ResponElimina
  2. T'han quedat perfectes i segur que boníssimes!!! i ens ho has explicat super bé!!

    ResponElimina
  3. muy bien te ha quedado esta ciabatta,felicidades¡¡
    peto

    ResponElimina
  4. Tienen una pinta estupenda y me encanta lo bien que lo has explicado, desde luego que si a alguien le da respeto solo tiene que verlo en tu blog para atreverse.

    Muchas felicidades

    ResponElimina
  5. Menuda pinta más rica tiene este pan, increíble!!!
    Besos.

    ResponElimina