Selecciona Idioma:   Cercar en aquest blog

dissabte, 25 de gener del 2014

DÒNUTS



Whole Kitchen en la seva Proposta Dolça per al mes de Gener ens convida a preparar un clàssic de la cuina norteamericana, Dònuts.

Els dònuts (rosquilles) son uns pastissets dolços fregits i ensucrats (encara que ara els trobem recoberts de glasa de colors, xocolata...) de forma rodona i amb un forat al mig (Doug significa massa o pasta i Nut es refereix al forat central).
Se suposa que els colons holandesos del segle XVII van ser els responsables de la seva introducció als Estats Units. Una de les teories de l'origen del forat assegura que fou introduït el 1847 pel mariner Hansen Gregory que, fart que el dònuts del vaixell tinguessin el centre cru, agafà un saler de llauna i el va clavar a la pasta com si fos un motlle.

La popularitat dels dònuts al mercat estatal arribà el 1962, quan l'empresari Andreu Costafreda creà la Donut Corporation per a la fabricació i comercialització del producte.  El mot català dònut va ser introduit a partir d'una marca comercial que va prendre aquest nom, catalanitzant la grafia a partir de la paraula anglesa doughnut.

Per fer aquests dònuts em vaig inspirar en la receta de Clara (Missmigas) afegint el cardamom que penso que li va molt bé.
He de dir que si bé estaven bons i no van durar gaire, jeje pel meu gust van sortir una mica massa densos i a mi m'agraden més esponjosos. Així doncs, en altre ocasió, probaré altres receptes per trobar aquesta esponjositat :)

Ingredients (em van sortir uns 12 de la mida d'un got d'aigua)
170 gr. farina de força
100 gr. farina normal
60 gr. sucre
un pessic de sal
1 CS llet en pols
3 llavors de cardamom
1 sobre de llevat sec per fer pa
115 ml d'aigua temperada
1 ou
20 gr de mantega
oli per fregir (millor de blat de moro perquè no agafi gust)

Glasa:
80 gr. sucre glas
1 CS suc de llimona
1 CC extracte de vainilla
llet (la necesaria per desfer el sucre)

Preparació:

Glasa:

  • Barrejar tots els ingredients fins que el sucre estigui desfet.
  • Reservar.

Dònuts:

  • Obrir les beines de cardamom, treure les llavors i moldre fins a aconseguir una pols fina.

Amb panificadora:

  • Posar tots els ingredients dins la cubeta.
  • Seleccionar programa Amassar i deixar fins que la massa aquest lligada (fins que formi bola al
  • ganxo de pastar, uns 10 minuts).

A ma:

  • Barrejar els ingredients secs.
  • Afegir l'aigua i el ou batut.
  • Amassar enèrgicament durant almenys 10 minuts.
  • Afegir la margarina i amassar fins que no se'ns enganxi a les mans  (Queda una massa homogènia i molt elàstica).

En tots dos casos:

  • Formar una bola i deixar reposar 45 minuts en un bol tapat amb film.
  • Enfarinar la taula de treball, amassar lleugerament i estirar fins tenir un gruix d'entre 1 - 1,5 cm.
  • Tallar cercles amb un talla pastes rodó (jo ho vaig fer amb un got d'aigua) i fer el forat amb un talla pastes rodó més petit (jo amb el tap de plàstic d'una ampolla d'aigua).
  • Col·locar els donuts en una safata sobre paper vegetal, tapar amb un drap net o film i deixar en lloc sense corrents d'aire.
  • Deixar reposar 45 minuts.
  • Fregir a temperatura mitjana amb compte que no es cremin pels dos costats (va molt ràpid, un minut per cada costat o menys).
  • Escórrer sobre paper absorbent.
  • Banyar amb la glasa quan encara estiguin calents.






Salrito.com

6 comentaris :

  1. ¡Que buenos son y que pena que se vayan a las caderas....!

    Besos

    Youtube: Monica-Saboreando las estrellas

    Blog: Saboreando las estrellas

    ResponElimina
  2. Pero que ricura!! Me encantan, te han quedado de vicio.

    Besos.

    ResponElimina
  3. Mary te han quedado riquísimos. También les añadí cardamomo y me gustó mucho el sabor. Es lo mejor de estas propuestas, nos podemos encontrar diferentes variantes de una misma receta y eso me gusta.

    Un besito,

    ResponElimina
  4. No n'he fet mai! i ens agraden, veient aquests igual m'animo!!

    ResponElimina
  5. Que ricos te han quedado!!! Me imagino que volarían, no??

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina