Selecciona Idioma:   Cercar en aquest blog

diumenge, 27 d’octubre del 2013

PASTÍS DOBOS





Whole Kitchen en la seva Proposta Dolça per al mes d'Octubre ens convida a preparar un clàssic de la cuina italiana, la Dobos Torte .

El pastís Dobos ( Dobostorta ) és un dels grans postres de moda del segle dinou i va ser inventat per l'hongarès József C. Dobos pastisser a 1884.
Els Dobos eren una família propietaris d'una botiga molt famosa a Budapest , especialitzada en aliments gourmet de tot el món , cosa gens fàcil en una època en què els transports no eren molt fiables.

Era un empresari molt actiu que va arribar a participar en exposicions internacionals per tal de promocionar el seu negoci , alhora que coneixia productes nous.
Probablement la fama del pastís Dobos, a la qual va donar el seu nom, va ser per l'ús inusual de xocolata amb crema de mantega ( buttercreme ). En aquells temps la majoria dels pastissos eren gelats o farcits de cremes fredes o calentes.

El senyor Dobos va portar amb si la recepta de crema de mantega a la tornada d'un dels seus molts viatges d'exploració , en concret a França .
En 1885 , va presentar el pastís a la Exposició general nacional de Budapest i el va posar a la venda a la seva botiga poc després es va convertir en un dels favorits de l'emperador i l'emperadriu d'Àustria - Hongria i , la gent a les ciutats de tot Europa començar reclamar però Dobos no va autoritzar la recepta.
En comptes d'això, va desenvolupar un un recipient especial en què podria ser enviat de forma segura i va realitzar una gira de promoció. El pastís "secret" aviat va estar en totes les grans capitals europees.

Al 1900 es va retirar i va donar la recepta a la Budapest Confectioners 'and Gingerbread Makers' Chamber of Industry amb la condició que tots els membres havien d'utilitzar la recepta lliurement.

És un pastís fàcil de fer. Es tracta de cinc o set capes individualment fornejades (o com ho vaig fer jo, fornejar planxes grans i després retallar les capes), crema de mantega de xocolata d'alta qualitat i una capa coberta amb caramel glacejat a la part superior.

Actualment hi ha moltes versions disponibles al mercat, algunes no tan calòriques, però si no ho heu tastat mai...

Millor que començar amb l'original!

Ingredients:
Pa de pessic:
6 ous
160 gr de sucre
150 gr de farina
1 CC d'extracte de vainilla
1 mica de sal
motlle rodó de 20 cm ( o planxa rectangular )

Crema de xocolata i mantega
250 gr de xocolata
4 clares d'ou
220 gr de sucre
375 gr de mantega
1/2 CC suc de llimona

Caramel:
150 gr de sucre
45 ml d'aigua
120 ml de nata líquida
60 gr de mantega

Altres:
Pols de galeta

Elaboració:
Pa de pessic:
Nota: Si es fa en un motllo rodó, s'ha de coure per separat. Així doncs, un cop feta la massa, s'ha de pesar i dividir en 6 parts. Jo ho he fet en una planxa rectangular de la qual puc retallar dos cercles de 20 cm. Així doncs, he dividit la massa en 3 (així obtinc 3 planxes per 2 cercles cadascuna) .
  • Preparar els motlles amb esprai antiadherent o bé amb mantega i farina ( jo simplement he cobert la planxa amb paper vegetal ).
  • Preescalfar el forn a 180 º.
  • Separar els rovells de les clares i muntar aquestes a punt de neu fort. Reservar.
  • Batre els rovells amb el sucre i la vainilla fins obtenir una crema escumosa.
  • Afegir la farina a poc a poc. Barrejar fins a obtenir una crema homogènia.
  • Afegir aquesta crema a les clares muntades , amb cura i moviments envoltants (de baix a dalt) perquè no baixi molt.
  • Pesar, dividir en les parts que necessitem i abocar cadascuna d'elles en el motlle o planxa.
  • Enfornar entre 10 i 12 minuts.
  • Deixar refredar en una reixeta (en el cas de fer-ho en planxes , retallar abans que es refredi del tot ) i reservar.
Crema de xocolata i mantega
  • Fondre la xocolata al bany maria i reservar.
  • Barrejar les clares d'ou amb el sucre i el suc de llimona.
  • Posar al foc suau fins que el sucre es dissolgui.
  • Muntar la barreja de clares amb sucre fins que arribi al punt de neu fort.
  • Afegir la mantega a temperatura ambient i seguir batent enèrgicament, fins que tinguem una crema consistent.
  • Afegir la xocolata a poc a poc i batre fins que estigui totalment integrat.
Caramel:
  • Barrejar el sucre amb l'aigua en un cassó i portar a foc lent
  • Quan estigui el sucre dissolt, pujar una mica el foc i retirar quan agafi color caramel.
  • Afegir la mantega i la nata.
  • Tornar a portar-lo al foc suau fins a obtenir una crema homogènia.
  • Retirem i reservar.
Muntatge:
  • Cobrir una capa de pa de pessic amb el caramel i guardar a la nevera fins que s'endureixi una mica.
  • Reservar una part de la crema de xocolata per cobrir els laterals del pastís.
  • Alternar capes de pa de pessic i de crema de xocolata.
  • Cobrir els laterals del pastís amb crema de xocolata amb ajuda d'una espàtula i folrar amb pols de galeta.
  • Decorar amb el pa de pessic de caramel tallat en forma de triangles i recolzat sobre piles de crema de xocolata.
  • Guardar a la nevera fins a servir.

Pesar, dividir en parts
Extendre per la planxa
Barrejar xocolata fosa, rovells i sucre

Afegir la farina
 Ha de quedar una crema
Afegir les clares
 Fer el caramel escalfant aigua amb el sucre i despres afegir mantega i nata

Extendre la crema de caramel per sobre una capa de pa de pessic

 Deixar a la nevera la capa amb caramel i despres tallar.
 Fer capes de pa de pessic i crema de xocolata
Repetir fins acabar
 Cobrir tot el pastís amb la crema de xocolata i folrar els laterals amb pols de galeta





Salrito.com

2 comentaris :