Whole Kitchen en la seva Proposta Salada per al mes de gener ens convida a preparar un clàssic de la cuina àrab, Falàfel
L'origen del faláfel data de les èpoques bíbliques , i en l'actualitat és un menjar típic de l'Orient Mitjà , es desconeix el seu veritable origen , alguns creuen que ve de l'Índia , on es cuinava amb pa especiat , altres que van ser els antics egipcis , però la veritat és que es tracta d'un plat que cada vegada s'elabora a més països del món , a més de representar una bona opció per als vegetarians .
El falafel tradicional de l'Orient Mitjà , es fa amb faves ( tradicional d'Egipte ) , amb cigrons o amb una barreja de tots dos. El que diferencia aquesta albondiga d'altres és que ni les faves ni els cigrons es couen , simplement es remullen .
Curiosament , la paraula falafel que ve de la paraula àrab Filfil , significa pimiento.El falafel que més ha triomfat finalment és el que s'elabora únicament amb cigrons , tant a l'Orient Mitjà com en els països en els quals aquest plat s'ha introduït , servits en pa pita , acompanyades de tahina ( salsa de sèsam ) , hummus ( crema de cigró ) i varietat d'amanides.
Per fer aquesta recepte em de començar dos dies abans que és el temps que necessita de remull
Què vagi de gust!!
Ingredients:
Falàfel:
200 gr . de cigrons secs
1 ceba
1 gra d'all
2 CS de julivert fresc
1/2 CS de coriandre fresc
1/2 CC de comí mòlt
1 CC de llevat químic (tipus Royal)
oli de girasol per fregir (o si ho preferiu d'oliva suau)
sal
pebre negre acabat de moldre
Salsa de iogurt:
1 iogurt natural
2 CS d'oli d'oliva
1 gra d'all molt picat
suc de mitja llimona
menta fresca picada
sal
pebre negre
Decoració:
enciam
uns fils de safrà o pebre vermell dolç
Elaboració:
Falàfel:
- Posar els cigrons en remull amb aigua freda temperada i deixar tot un dia.
- Cambiar l'aigua i deixar un dia més.
- Passat aquest temps, escorreu-los i deixeu-los sobre un paper absorbent durant uns minuts perquè deixin anar l'aigua que pugui quedar.
- Tritura bé amb batedora fins aconseguir una textura semblant a la de la sorra. Reservar.
- Posar al got de la picadora: la ceba tallada petita, els grans d'all (sense la part central perquè no ens repeteixin), el julivert, el coriandre, sal, pebre, comí en pols i el llevat.
- Triturar i afegir a la massa de cigrons.
- Remenar fins que ens quedi tot ben barrejat.
- Fer una bola amb la massa, tapar amb un drap i deixar reposar en un lloc fred una hora.
- Passat aquest temps, fer les boles de faláfel (ens em de mullar les mans pequè no se'ns enganxi la massa). Han de ser d'una mida semblant a una nou i les hem d'estrenyer perquè deixin anar l'aigua que pugui quedar (si la massa és massa humida i no es pot treballar bé, es pot afegir una mica de farina, millor si es de cigro). Jo les hi he deixat tal qual, però normalment s'aixafen lleugerament.
- Fregir en abundant oli calent (sense que tregui fum) i sumergits en l'oli un minut aproximadament i poques peces a la vegada per tal que baixi massa la temperatura de l'oli.
- Deixar sobre paper absorbent perquè escòrrer bé l'oli.
Salsa de iogurt:
- Barrejar bé en un bol el iogurt natural, l'all picat molt menut, el suc de llimona, l'oli d'oliva, la menta picada molt menuda, sal i pebre. Remenar bé.
Muntatge:
- Servir les boles de falafel calentes sobre un llit d'enciam.
- Ruixar amb una mica de salsa de iogurt (la resta la servim apart).
- Decorar amb una mica de safrà o pebre vermell dolç per sobre de cada bola de falafel.
A Girona hi ha un petit establiment, prop de l'Ajuntament, que els preparen deliciosos! Petons!
ResponEliminaM'encanten, Maryar!! T'han quedat súper bé!! A mi també m'agrada fer-ne a casa. Compro la pasta en pols en una botiga de dietètica, així pots fer-ne tantes com vulguis. Petons!
ResponEliminaT'han quedat amb una pinta estupenda :)
ResponEliminapetons
La recepta em ve que ni pintada! tinc una neboda vegetariana i aquest cap de setmana ve a dinar, així que m'has salvat el seu dinar! encara que a mi també m'agrada eh?
ResponElimina