Selecciona Idioma:   Cercar en aquest blog

diumenge, 25 de novembre del 2012

BAKLAVA

Whole kitchen en la seva Proposta Dolça per al mes de Novembre ens convida a preparar un clàssic persa: Baklava (Whole Kitchen en su Propuesta Dulce para el mes de Noviembre nos invita a preparar un clásico persa Baklava)

El baklava es un pastís elaborat amb una pasta de fruits secs triturades que es col·loca entremig de capes de pasta Filo i va tot banyat amb un xarop de mel.
Es un pastís molt antic que es remunta als assiris (s. VII a. C) i a l'antiga Mesopotàmia. Era la base de gairebé tota la rebosteria que es feia tant a l'Al Andalus com a l'Espanya moçàrab. Actualment és un plat típic de molts països que van formar part de l'antic Imperi Otomà així com al Magrib i gairebé tot l'Orient Mitja.
Com a dade curiosa, el Baklava, va ser escollit per representar a Xipre al certamen Sweet Europe l'any 2006.

He de reconèixer que a mi els fruits secs no m'agraden molt i per això aquesta recepta em semblava una mica embafadora però vaja... un cop feta, no està tan malament (a petites dosis) i per amants dels fruits secs i els gustos dolços son unes postres ideals i no gaire complicades de fer, tot i que ho sembli.
Us animo a tothom a provar-ho.

Ingredients:

Xarop:
185 gr. sucre
250 ml. d'aigua
250 gr. mel
1 CC aroma de tarongina  
1 CC aroma de roses
1 branca canyella
pell de llimona
Farcit:
60 gr. sucre
200 gr. avellanes
200 gr. nous pelats
200 gr. festucs
pell ratllada de llimona
1 CC aroma de taronja  
1 CC canyella
1/2 CC gingebre
Pastís:
18 fulles de pasta Filo
185 gr. de mantega
uns quants festucs picats per decorar
motllo rectangular

Elaboració:

Xarop:
  • Posar en un caçó tots els ingredients a foc fort i deixar fer uns 5 minuts, fins que el sucre s'hagi dissolt i tot s'hagi impregnat d'aromes. Colar i reservar.
Farcit:
  • Picar tots els fruits secs i posar en un bol amb la resta d'ingredients. Barrejar bé i reservar.
Pastís:
  • Fondre la mantega al microones uns 20 - 30 segons.
  • Cobrir parets i fons del motllo amb la mantega.
  • Amb l'ajut d'un pinzell pintar una fulla de pasta Filo amb mantega per totes dues cares i col·locar en el motllo. Repetir procés fins tenir 6 fulles.
  • Estendre una tercera part del farcit cobrint bé tota la superfície.
  • Posar 3 fulles de pasta Filo amb mantega per dalt i per baix i cobrir amb el farcit.
  • Posar altres 3 fulles de pasta Filo amb mantega per dalt i per baix i cobrir amb el farcit.
  • Acabar amb 6 fulles de pasta Filo amb mantega per dalt i per baix.
  • Tallar les porcions en forma de rombe o quadrats petits amb un ganivet afilat.
  • Pre escalfar forn a 165º i fornejar uns 35 minuts.
  • Tallar del tots les porcions i banyar amb el xarop.
  • Decorar amb els festucs picats, deixar que es refredi una mica i guardar a la nevera un parell d'hores abans de menjar.

Fruits secs picats

Festucs pel guarniment, picats més gruixuts

Xarop al foc

Xarop filtrat

Posant capes de farcit i capes de pasta Filo

Massa tallada abans d'enfornar

Massa tallada, ja enfornada i banyada amb el xarop

14 comentaris :

  1. Que detallada explicas la receta, me gusta mucho,
    un saludo!

    ResponElimina
  2. Me encanta la baklava!!!! Y nunca la he hecho! Habrá que hacerla, porque parece que es laboriosa, pero no complicada, no???
    Bsitossssssssss

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues si, es eso mismo, laboriosa porque la pasta filo es muy delgadita y son muchas capas pero el resultado vale la pena, sobretodo si te gustan los frutos secos.

      Elimina
  3. Hauré de provar-les amb festucs, i com tu dius, s'han de menjar amb moderació, són una bomba calòrica! Petons,
    Pilar

    ResponElimina
  4. A mi que no m'agrada els dolços vaig menjar 2, un pecat. Petons.

    ResponElimina
  5. Menudo baklava rico que te ha quedado, me gustan todas las versiones adoro este plato.
    Nieves

    ResponElimina
  6. Jo aquesta proposta no la he pogut fer, vaig demanar a casa si la feia, ja que qun veig els retos pregunto i per majoria va ser que no, una llàstima perquè a mi m´hagues agradat probar. Ja veig que t´ha sortit de maravella. Petons

    ResponElimina
  7. Te quedó estupendo, muy auténtico.
    Besos.

    ResponElimina
  8. Es un dolç molt bo, però s'ha de pendre amb mesura i amb un té.
    Petons.

    ResponElimina
  9. Muy rico tu baklava y muy bueno el paso a paso.

    Bss

    Virginia "sweet and sour"

    ResponElimina
  10. lo tengo en pendientes, y siempre lo voy posponiendo, ahora veo tu receta y me entran unas ganas terribles de hacerlo, y sobre todo de comerlo.
    Un beso

    ResponElimina
  11. no lo he preparado nunca y viendo tu receta me dan ganas,te ha quedado muy bien y buenas fotos para entenderlo mejor.
    peto

    ResponElimina
  12. Yo no soy comer mucho dulce, y menos chocolate. Pero este pastelillo a capas con los frutos secos, el sabor a miel y encima el regustillo a pistacho me ha encantado, una mezcla de sabores que has sabido combinar muy bien. En casa volaron a los 2 minutos y todo el mundo se chupó los dedos. Enhorabuena, estaban buenísimos, y muy interesante siempre saber el origen. Gracias.

    ResponElimina
    Respostes
    1. De nada hermosa, me alegro que te gustaran.
      Ya os iré haciendo otras cosillas y tengo pendiente una visita a la tienda de tu padre para comprar alguna cosilla.
      Lo cierto es que ya la conocía, la de C/Aragó sin saber que era familia tuya.
      ¡Qué pequeño es el mundo!

      Elimina